Lokalizacja

Katowice, Słowackiego 12

mobile logo

Aktualności


Grzyby Shitake – element Dalekiego Wschodu w naszej kuchni

14962347_1231742836878204_397880329_n

W wielu regionach świata nazywane są „eliksirem życia”, od wieków używane w medycynie Dalekiego Wschodu. Uważa się, że mogą zapewnić człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność.

Po pierwsze posiadają duże ilości potasu, który pomaga obniżać ciśnienie. Dzięki witaminie B3 – niacynie, zwłaszcza suszone, pomagają koić nerwy oraz wzmacniają układ nerwowy. Zawierają także witaminę D oraz wapń i fosfor. Pomagają więc wzmocnić kości i zęby.

Wyjątkową substancją jest lentinan, który wg badań Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego prowadzonych od ponad 50 lat, wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Badania prowadzone w Szwecji wykazały natomiast, że dzięki eritadeninie grzyby shitake obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdzycy. Wspomniany już wcześniej lentinan zapobiega zlepianiu się płytek krwi, czyli chroni przed powstawaniem zakrzepów.

W naszej kuchni grzyby shitake pojawiają się często w różnych postaciach. Dziś można znaleźć je w sosie pieczeniowym do rolady. Zapraszamy do odwiedzenia bistra spróbowania potraw ze wspomnianymi grzybami, posiadającymi ogrom pozytywnych właściwości.

Literatura:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/grzyby-shiitake-wlasciwosci-gdzie-kupic-i-jak-przyrzadzc-grzyby-shitak_35982.html

Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”