Lokalizacja

Katowice, Słowackiego 12

mobile logo

Aktualności


Pasternak – niedoceniane źródło zdrowia

dsc_0645

Dzisiaj możecie skosztować u nas kotlecików z ryżu i pasternaku. Czy wiecie, że już starożytni Grecy i Rzymianie podawali pasternak przed innymi daniami na pobudzenie apetytu? Produkowano niegdyś z niego wina, wódki, soki, syropy, maści, olejki lecznicze. Jako, że jest on dużo słodszy od pietruszki, przed zdobyciem popularności przez buraka cukrowego, używano go do słodzenia. Kiedyś przed ziemniakiem, był w Polsce najczęściej uprawianym ziemniakiem. Można go spożywać w postaci surowej – jako dodatek do sałatek, surówek, lub po obróbce termicznej – jako puree, składnik gulaszu, rosołu.

Pasternak posiada najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich warzyw korzeniowych. Jest też bardzo odporny na złą pogodę. Ma bardzo długi okres wegetacji, w związku z tym jest najbardziej zrównoważonym energetycznie warzywem korzeniowym.

Nie bez przyczyny pasternak wiele wieków temu traktowany był jako roślina lecznicza. Posiada wiele składników odżywczych oraz olejki eteryczne. Zawiera błonnik, wiele witamin (C, B1, B2, E i PP). Ważna jest również prowitamina A. B1 wpływa pozytywnie na koncentrację, reguluje pracę tkanki nerwowej, wspomaga pamięć i poprawia samopoczucie. Ryboflawina znajdująca się w pasternaku to znany przeciwutleniacz, chroniący organizm przed atakiem wolnych rodników. Pomaga poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci.

Spożywanie pasternaku jest wskazane dla kobiet planujących ciążę lub spodziewających się dziecka. Zawiera bowiem kwas foliowy. Niegdyś pasternak używano do usuwania piasku z nerek, leczenia żółtaczki, wspomagania leczenia chorób kobiecych.

Zachęcamy Was do korzystania z tego niedocenianego w Polsce warzywa. Zaproście pasternak na swoje stoły, a poczujecie się zdecydowanie lepiej :)

 

Żródła:

http://pieknojestwtobie.com/pasternak-zwyczajny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie/

https://zyciebezchorob.pl/blog/opowie-o-zapomnianym-warzywie-pasternaku/